Dean Doncos, van jeugdspeler naar het Eerste Elftal

De 19-jarige Dean Doncos, geboren op 8 oktober 1998, is doorgegroeid vanuit de jeugdwerking van Rupel Boom via de beloften naar de A-kern.

We spraken Dean na de wedstrijd tegen Olsa Brakel waarin hij na 80 minuten John Nkomb in de spits kwam vervangen.

Dean, waar bond jij je eerste voetbalschoenen in clubverband aan?

D.D.: “Ik was net 5 jaar geworden toen ik werd aangesloten bij Heffen SK.”

Hoe lang speelde je daar?

D.D.: “Zeven jaar tot eind seizoen 2009-2010, dus tot en met de U12.”

En dan?

D.D.: “Blijkbaar had het scoutingapparaat van Rupel Boom me in het vizier gekregen. In april 2010 werd de overgang in orde gebracht. Ik kon zo op een hoger niveau bij de jeugd voetballen tegen sterkere tegenstanders.”

Je maakte vrij snel je opwachting bij de Beloften van Rupel Boom.

D.D.: “Dat klopt. Ik doorliep de reeksen van U13 tot en met U17. Maar in dat seizoen als U17 speelde ik al regelmatig mee bij de U19. Als 16-jarige mocht ik zelfs al eens proeven van het voetbal bij de Beloften. Het daaropvolgend jaar, seizoen 2015-2016, mocht ik als U19-speler 10 wedstrijden met de beloften meedoen. Dus dat ging vrij snel, ja.”

Vorig seizoen groeide je nog verder door. Wanneer maakte je je debuut in het eerste elftal?

D.D.: “Op 27 november 2016 verving ik in de slotfase van de thuiswedstrijd tegen Hoogstraten Jonas Laureys in de spits.”

Blijkbaar bracht je het eerste elftal geluk bij want vorig seizoen viel je in totaal viermaal in en geen enkele wedstrijd daarvan werd verloren. Ook dit seizoen zat je al 10 keer in de wedstrijdkern van de hoofdmacht. Vijf keer in competitie en vijf keer voor de beker. Wat was het hoogtepunt tot nu toe?

D.D.: “In de bekerwedstrijd Rupel Boom – CS Onhaye (op 20-08-2017, n.v.d.r.) viel ik na 75 minuten in. De stand was op dat moment 1-1 en Rupel Boom had het moeilijk om de taaie Waalse tegenstander te ontwrichten. Verlengingen moesten een winnaar aanduiden. Vlak voor het einde van de eerste verlenging speelde Jeroen Mertens me door een bos van spelers aan en kon ik de 2-1 binnen trappen. De veer brak bij de bezoekers en Yannick Put maakte er nog 3-1 van.”

Je hebt je lengte mee. Niet onbelangrijk als spits. Maar vertel eens wat meer over het verschil tussen een wedstrijd van de beloften en de eerste ploeg.

D.D.: “In de eerste ploeg gaat het er veel harder aan toe. Je krijgt veel minder tijd om een actie te voltooien. Het wedstrijdritme en tijd van uitvoering ligt er veel hoger.”

Tot nu toe bleef je optreden beperkt tot enkele korte invalbeurten. Hoe kijk je daar tegenaan?

D.D.: “Ik blijf met mijn beide boeten op de grond. Er zijn nog heel veel werkpunten aan mijn spel. Ik geniet van elke minuut dat ik op het terrein sta met het eerste elftal. Want elke minuut is een minuut waarin je bijleert en ervaring opdoet.”

Veel jonge spelers kiezen al snel om in een eerste elftal in provinciale te gaan voetballen. Wat denk jij daarover?

D.D.: “Ik wil op een zo hoog mogelijk niveau voetballen. Eens je afzakt naar de provinciale reeksen wordt het moeilijk om terug hoger op te klimmen. Ik wil bij Rupel Boom op dit niveau mijn moment afwachten.”

Welke boodschap kan je aan jonge voetballers meegeven?

D.D.: “Geduld is het sleutelwoord. Het is niet omdat je een paar keer mag invallen in de eerste ploeg dat je plots een basisplaats mag opeisen. Geduld hebben, hard werken, bijleren en beter worden. Op lange termijn denken dus.”

Dus je blijft ook volgend seizoen de kleuren van Rupel Boom verdedigen?

D.D.: “Inderdaad.”

Dean, bedankt voor dit interview. Nog veel succes gewenst!

D.D.: “Dankjewel.”

 

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.