Toen reuzen werden geveld ..

Nu corona ons dit seizoen belet om te stunten in de bekercompetitie, is het leuk om te lezen dat men ook in Nederland bij Voetbal International ons huzarenstuk tegen Anderlecht, bijna 10 jaar geleden, niet vergeten is.

Toen reuzen werden geveld: acht onvergetelijke bekerstunts

Derdeklasser Alcoyano kegelde woensdagavond Real Madrid uit het Spaanse bekertoernooi. Naar aanleiding van deze megasurprise gaan we in op acht iconische bekerstunts uit het verleden.

AZ’67 – IJsselmeervogels 2-2, KNVB-beker 1974/75
AZ’67 was halverwege de jaren zeventig al bezig aan een aanval op de Nederlandse top. De amateurs van IJsselmeervogels werden dan ook kansloos geacht in deze kwartfinale, zeker omdat het duel in de Alkmaarderhout plaatsvond. IJsselmeervogels nam echter brutaal een 0-2 voorsprong en bleek zeer taai toen AZ’67 op gelijke hoogte was gekomen. In de strafschoppenserie maakten de amateurs vervolgens het verschil. In de halve finale bleek FC Twente een maatje te groot, maar het zou nog 41 jaar voordat er met VVSB opnieuw een amateurclub zou reiken tot de laatste vier.

Wimbledon – Liverpool 1-0, FA Cup 1987/88
‘The Crazy Gang have beaten the Culture Club.’ Fameus zijn de woorden van John Motson na de 1-0 zege van Wimbledon op Liverpool in de FA Cup-eindstrijd van 1988. De ploeg met booswichten als Vinnie Jones en Dennis Wise kreeg de gedoodverfde winnaar Liverpool op de knieën dankzij een treffer van Lawrie Sanchez. Wimbledon was pas bezig aan zijn tweede seizoen op het hoogste niveau, terwijl Liverpool in die periode de prijzen aaneenreeg. Toch hadden The Reds geen antwoord op de onorthodoxe speelstijl van de underdog.

Waarom we ons deze wedstrijd ook herinneren is door de gemiste strafschop van Liverpool-aanvaller John Aldridge. Het was de eerste keer in de lange geschiedenis van de Cup Final dat een speler faalde vanaf de stip.

Calais – Bordeaux 3-1, Coupe de France 1999/2000
Het toernooi om de Coupe de France wordt in de moderne tijd gedomineerd door Paris Saint-Germain, waardoor je zou vergeten dat de verrassingsdichtheid er doorgaans erg hoog is. Heel bijzonder was bijvoorbeeld de finaleplaats van Calais in 2000. Het team van ambtenaren, leraren en havenarbeiders toonde zich in de halve eindstrijd zelfs te sterk voor Bordeaux, dat eerder dat seizoen nog meedanste op het miljoenenbal: 3-1. De amateurs moesten in de finale nipt het hoofd buigen voor FC Nantes: 2-1.

Amateurs van VfB Stuttgart – Eintracht Frankfurt 6-1, DFB-Pokal 2000/01
Niet zozeer het feit dát Eintracht Frankfurt zich in de luren liet leggen, was verrassend. De eerste ronde van het toernooi om de DFB-Pokal is vaak een bijltjesdag voor de Bundesliga-clubs. Het duel haalde dit lijstje vooral om de manier waarop er een einde kwam aan de bekercampagne van Eintracht Frankfurt. Met 6-1 werd de favoriet weggevaagd. De amateurs van VfB Stuttgart traden echter niet in de voetsporen van Hertha BSC, dat in 1993 met zijn amateurteam in de finale stond.

Alcorcón – Real Madrid 4-0, Copa del Rey 2009/10
Real Madrid bereikte woensdag niet zijn dieptepunt in het bekertoernooi. In oktober 2009 kreeg De Koninklijke het voor elkaar om met 4-0 te verliezen van Alcorcón. De derdeklasser verloor in Bernabéu slechts met 1-0 en schaarde zich zo onder de laatste zestien. Telkens als Real Madrid in een crisis verkeert, valt in Spaanse media de term Alcorconazo, waarmee wordt verwezen naar dat bijzondere duel, waarin Rafael van der Vaart een basisplaats had.

Anderlecht – Rupel Boom 1-2, Beker van België 2011/12
Liefst tien zeges op rij had Anderlecht geboekt voorafgaand aan het bezoek van Rupel Boom, een middenmoter in de derde klasse B. Paars-Wit liet zich echter de kaas van het brood eten en leed schipbreuk: 1-2. Rupel Boom zou uiteindelijk reiken tot de kwartfinale. Deze wedstrijd is trouwens ook bekend als het duel waarin Dennis Praet zijn eerste officiële goal voor Anderlecht produceerde.

ADO’20 – FC Eindhoven 6-1, KNVB-beker 2012/13
‘ADO’20 keek na minder dan een kwartier de ogen uit. De Heemskerkse nummer elf in de Topklasse Zondag had Eerstedivisionist FC Eindhoven binnen de kortste keren op een 5-0 achterstand gezet’, schreven we ruim acht jaar geleden. De thee had enigszins een helend effect voor de bezoekers, in die zin dat de schade niet nog veel groter werd. Uiteindelijk zou FC Eindhoven desondanks afdruipen met een 6-1 nederlaag. Wie kan ooit vergeten hoe Eredivisie Live nog tijdens de uitzending belde met voorzitter René van der Wijst van ADO’20? ‘Als we dit nog weggeven, stap ik op’, vertelde de bestuurder.

In het kader van nationale sensaties kunnen we trouwens ook niet om PSV – FC Wageningen (1-6) uit 1977 heen, een duel tussen de latere UEFA Cup-winnaar van dat seizoen en een club uit de Eerste Divisie.

Wigan Athletic – Manchester City 1-0, FA Cup 2012/13
Voor Wigan Athletic was het FA Cup-toernooi in 2013 een noodzakelijk kwaad. De strijd om handhaving stond centraal voor de equipe van Roberto Martínez. Wigan trof het echter met de loting, waardoor het min of meer per ongeluk de finale haalde. Daarin werd zowaar Manchester City bedwongen dankzij een goal van invaller Ben Watson. Wigan degradeerde echter wel uit de Premier League en is sindsdien niet teruggekeerd tussen de elite.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.